Gestational diabetes

Hoe blij ik was toen ik het artikel schreef over de eerste 6 maanden zwangerschap, zo rot voelde ik me exact één week later. Ondertussen zijn we 2 weken verder, en heb ik er ook 2 bezoeken aan materniteit opzitten, een voormiddag in het medisch lab en 2 gesprekken op endocrinologie.

Vlak nadat de vorige ‘pregnancy update’ online verscheen, ben ik gevallen. Op straat en (gelukkig) in het bijzijn van een collega. Blijkbaar ben ik gewoon mijn evenwicht verloren en vooruit gevlogen. Vallen + zwanger zijn is niet echt een positief gegeven, dus een bezoekje aan materniteit werd aangeraden. Een half uurtje aan de monitor en enkele weeënremmers mee naar huis. Gelukkig ben ik niet frontaal op mijn buik gevallen, en stelt de baby het goed. Het tweede bezoek aan materniteit kwam er nadat ik ‘s ochtends wakker werd en het leek alsof ik mijn broek had ondergeplast. Alleen was er geen urinegeur te bespeuren. Vruchtwater misschien? Hup, naar het ziekenhuis, en weer aan de monitor. De baby deed het weer uitstekend, en tot op de dag van vandaag weten ze niet wat ‘het vocht’ precies was. Met een speciaal testje hebben ze gezocht naar sporen van vruchtwater, maar ze hebben niets gevonden (maar blijkbaar is deze test af en toe vals positief of negatief). Heeft de baby dan toch te hard op mijn blaas gedrukt? Is er toch vruchtwater ontsnapt? Geen idee. Een weekje platte rust was het gevolg – voor alle zekerheid.

Gestational diabetes

Het minst fijne nieuws van al kreeg ik te horen via mijn huisdokter: zwangerschapsdiabetes. De gynaecoloog vond het niet nodig mij hierop te testen – oké, ik heb 2 risicofactoren: ouder dan 25 en diabetes in de familie – maar ik at (vrij) gezond en was zeker niet te dik. Om mezelf toch 100% gerust te stellen, besloot ik toch de korte suikertest te ondergaan. En die bleek positief te zijn. Ik was ervan overtuigd dat dit wel vals positief moest zijn… ik kan toch geen diabetes hebben? Dus: een voormiddag naar het labo voor de lange suikertest en de dag nadien wist ik het resultaat. En dat bleek echt niet goed te zijn. Van de 4 gemeten waarden zat ik 3 maal boven het maximum. Ik moest onmiddellijk naar het ziekenhuis voor een gesprek met de prikster en diëtiste.

Healthy Sunday brunch #nosugar #gestationaldiabetes #blueberrywaffles #hazelnuts #greekyogurt

A photo posted by E VH (@elienvh) on

Ik voelde me een soort zombie, ik voelde me gefaald. Want zwangerschapsdiabetes is een teken van je lichaam dat je meer dan 50% kans maakt om échte diabetes te ontwikkelen na je zwangerschap. Ja, ik was er mij van bewust dat ik op oudere leeftijd hiermee te maken zou kunnen krijgen (diabetes type 2 komt voor in 3 van de 4 takken van mijn familie), maar dit nieuws kwam aan als een mokerslag. Een ganse uitleg over zwangerschapsdiabetes ga ik jullie besparen, maar feit is dat ik ondertussen al enkele weken op een streng dieet sta. Suikers zijn volledig verbannen, net zoals witte pasta, rijst en boterhammen. Geen chocolade meer, geen chips in het weekend en geen Miracoli met kaassaus meer. En dat tijdens je zwangerschap. Verschrikkelijk!

Gestational diabetes

De eerste dagen moest ik mijn bloedwaarden 7 keer per dag controleren, ondertussen nog zo’n 4 keer per dag (nuchter en na elke maaltijd). Niet fijn, maar we doen het voor de baby! Ik heb een aftelkalender gemaakt naar de dag dat ik weer kan genieten van een kommetje chips. Nog exact 9 weken – ze laten vrouwen met zwangerschapsdiabetes niet over de 40 weken gaan. Ik probeer er het beste van te maken, maar het is verdomd hard. Ik hoop dat ik mijn waardes onder controle kan houden, zodat ik geen insuline moet spuiten. Ondertussen heb ik ook een suikervrij kookboek gekocht, en heeft deze ‘ziekte’ één groot voordeel: veel bijkomen doe ik niet, dus hopelijk ben ik na de bevalling snel weer op mijn gewicht van een jaar geleden. Ik denk eraan om enkele recepten hier online te gooien – niet enkel handig voor vrouwen met (zwangerschaps)diabetes, maar ook voor iedereen die gewoon een beetje gezond wil eten en zoveel mogelijk suiker wil bannen. Misschien zorgen deze 12 weken wel voor een ommekeer in mijn leven: weer meer gaan bewegen en nog gezonder gaan eten. Want die diabetes? Die stel ik het liefst van al zo lang mogelijk uit.

#homemade #sugarfree peanut butter cookies #gestationaldiabetes
A photo posted by E VH (@elienvh) on

Written by Elien